18 Nisan 2014 Cuma

Sistemin içinde fark yaratanlar

Halka Sanat'ın armağan sistemi /İdil Meşe
Şehirde yaşayan birçok ekoloji dostu kişinin sorusu, şehirde nasıl doğaya en az zararı verip yaşanacağı. İstanbul Permakültür Kolektifi'nin kurucularından Seda Ergazi ve Halka Sanat'ın çalışanlarından Cansu Attal ile yaptığımız söyleşide, şehirli insanın çevre ve insan dostu yaşamı nasıl sürdürebileceğini konuştuk. İstanbul Permakültür'ün etkinliklerini gerçekleştirdiği Kadıköy Moda'da bulunan sanatçı konutu Halka Sanat'ın mutfağında, bir kumbara dikkatimizi çekti. Üzerinde “armağan” yazıyordu. Bunun ne olduğunu sorunca, Permakültür'ün etiğinde artan zaman ve paranın dönüştürüldüğünü, Halka Sanat'ın mutfağının da bölgede yaşayan insanların istediği kadar para bırakarak işlediğini, mutfaktaki organik çöplerin biriktirildiği ve kompost yapıldığından bahsedildi. 

Anne bebek seminerleri /İdil Meşe
Doğada çöp olmadığını savunan İstanbul Permakültür, kullandıkları birçok şeyi tekrar kullanabilir şekilde değerlendiriyor. Halka Sanat ve İstanbul Permakültür işbirliğiyle, kendi evinizde diş macunu, deterjan, sabun yapmayı öğrenebiliyor, arıcılık ya da yağmur suyu toplamayla ilgili seminerlere katılabiliyor ve ekolojiyle ilgili filmleri ücretsiz izleyebiliyorsunuz. Artan zamanı da geri dönüştüren, kısacası topluluklara artan zamanlarını dersler vererek armağan eden kolektif, ev kadınlarının, dedelerin, babaannelerin, gençlerin, emekçilerin ve şehirde doğa ve insan dostu yaşamaya önem veren herkesin yakın merceğinde. 

Permakültür'ün tohumları /İdil Meşe
Seminerlerden ve etkinliklerden elde edilen gelir, Ankara'daki tamamen permakültür etiklerini uygulayan çiftliğin kurulması ve yeni etkinliklerin düzenlenmesi için kullanılıyor. Yerel belediyelerin desteğinin bu konudaki etkinliklerde çok önemli olduğunu ekleyen Seda Ergazi,yağmur suyu toplama gibi konularda herhangi bir bürokratik sorunla karşılaşmadıklarını, tam tersine Kadıköy belediyesi tarafından destek bile gördüklerini ekliyor. Sistemin içinde olup kölesi olmamanın yolunu gösteren kolektif, bir senedir aktif olmasına rağmen, Gezi uyanışından sonra, yaptıkları eğitimlerin meyvelerini çok hızlı olarak topladıklarını söylüyor. Söyleşimizi dinleyerek permakültür felsefesi ve etikleri ile ilgili bilgi edinebilir, İstanbul Permakültür Kolektifi ve Halka Sanat'ın etkinliklerinden haberdar olabilirsiniz.  

Söyleşimizi dinlemek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder